Davne 1987 godine vizionar mira Šri Činmoj osnovao je trku mira u duhu ljubavi,sloge i jedinstva.Od tada pa do današnjeg dana ova inicijativa je gostovala u 150 zemalja svijeta,a međunarodni tim trkača prevalio više od 500,000 kilometara.Jednostavna poruka ove trke ,,Prvi korak je tvoj” inspirisala je milione ljudi širom svijeta. Mnoge svjetske ličnosti su pružile podršku ovoj inicijativi Nelson Mendela, Majka Tereza, Karl Luis koji je kao potparol ove trke izjavio: ,,Time što uzmu baklju, milioni građana kreću putem usklađivanja i premošćuju kulturne i socijalne barijere koje dijele narode“.


Bijelom Polju poznatom kao gradu mira, tolerancije i multietničkog sklada pripala je čast da uzme učešće u Trci mira.

Čast smo imali i mi iz centra ,,Tise“ da učestvujemo u ovoj manifestaciji, čime je Opština pokazala da jednako brine o svim građanima te da su djeca sa smetnjama u razvoju ravnopravni članovi društva.

Prigodnim programom, sa par muzičkih tačaka djeca iz Tise pokazala su da mogu da urade sve kao i onaj pored njih. Nasmijanih lica, lijepih,krupnih očiju, punih vedrine i povjerenja u život, ova djeca polako, ali sigurno uspijevaju da učine ono što je najteže učiniti-mijenjati svijesti,s tavove ljudi, kidajući veze sa tradicionalnim načinom razmišljanja koji je vodio izolaciji djece i njihovom isključenju iz javnog života.

Svojom igrom, pjesmom i plesom djeca su poslala poruku svim sadašnjim i budućim generacijama koje, nadamo se, čeka ljepši, bolji i naravno ravnopravniji život.