ISO 9001 je međunarodni standard koji sadrži zahtjeve za sistem upravljanja kvalitetom u poslovnoj organizaciji koje organizacija mora ispuniti da bi uskladila svoje poslovanje sa međunarodno priznatim normama. ISO 9001 precizira osnovne zahtjeve za sistem upravljanja kvalitetom koje organizacija mora da ispuni kako bi pokazala svoju sposobnost da svoje usluge dosljedno pruža, čime povećavaju zadovoljstvo korisnika i ispunjavaju važeću zakonsku regulativu. 

Sertifikat ISO 9001: 2015 koji je naša ustanova dobila potvrđuje da je sertifikovana organizacija implementirala i da koristi menadžment sistem upravljanja kvalitetom zadovoljavajući zahtjeve ISO 9001:2015

ISO 9001 zahtijeva i nameće osnovni oblik organizacije koji u nastavku istovremeno i prati i kontroliše. Ovaj sistem upravljanja ima sposobnost samokontrole koja ga čini sprovodljivim i efikasnim u praksi.

Prednosti ISO 9001 su u tome što na vrijeme upozorava o dobrom ili lošem poslovanju u preduzeću. ISO 9001:2015 je sistem upravljanja procesima preduzeća koji utiču direktno ili indirektno na kvalitet pružanja usluga.